2018. augusztus 24., péntek

Szósz vagy leves?

A narancssárga zöldségfélék közül szerencsére nemcsak a sárgarépát kedvelte meg Peti viszonylag rövid időn belül, hanem a sütőtököt is. Nálunk egész évben kapható a körte formájú, ami alapból is édesebb, hát még akkor, ha a jó anyja a polcon felejti az előszobában...mondjuk 1-2 hétig. Bevontuk hát a megehető listára.
A sütőtök mellé a krémlevesbe tehetünk (mint korábban is írtam, más zöldségféléket is) pl cukkinit, fehérrépát, sárgarépát, hagymát.

De időnként "különlegesebb" tököt is vehetünk a piacon pl. hokkaido tököt, amiből ez a leves is készült.
 
 
Hokkaido tök, kép: Pixabay
 
 
Hozzávalók:
egy fél hokkaido tök
2 cukkini
1/2 hagyma
só, fűszerek
mandulatej
aki szereti, tejföllel is összeturmixolhatja. A tejföl savanyúsága ellensúlyozza a sütőtök édességét.

A hokkaido tökről itt olvashattok bővebben: https://gastrogranny.com/az-osz-sztarja-toltott-hokkaido-tok/

Szokásos módon készítjük el a levest, kevés vízben megpároljuk a hozzávalókat, majd összeturmixoljuk a tejföllel vagy a mandulatejjel.
Mivel maga a tök elég édes, inkább semlegesebb ízű növényi tejet válasszunk, a kókusztejtől nagyon édessé válhat az étel.
Az első kóstolások után, fűszerezhetjük bátrabban.

Ez is végezheti tészta szószként, nálunk ebben a formában is hamar elfogy.
 
 
És hogy melyik leves volt az első, ami már nemcsak krémleves volt, hanem tészta is volt benne? Pár nap múlva kiderül? :)))
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése