2018. november 19., hétfő

Krumplis ételek 1. - tepsis krumpli: borzalmas egyszerű verzió

Nem mondom, hogy egyszerű volt eljutni a sima tésztától az ehető, már-már azt mondanám felnőtt ízlést is kielégítő ételekhez, de egyszer ezt is megtörtént. Csak úgy suttyomban, dátumhoz már nem tudnám kötni. S még adós vagyok 1-2 közkedvelt recepttel, próbáltam most olyat írni, ami már a családi asztalra is simán odakerülhet. Kinek-kinek ízlése szerint.
Nálunk a krumplis ételek általában bejönnek a családtagoknak, bár míg Peti inkább a krumplit (pl krumplipüré, sütőben sült édeskrumpli...el sem hiszem, hogy ilyeneket írok :))) ) tünteti el először a tányérjáról, úgy Helka inkább húsrajongó, néha Petihez átkanalazza a krumplit és elcseni a húsfalatkáit. S természetesen törekszem arra, hogy gyorsan elkészíthető legyen, így is elég sok időt sikerül a konyhában tölteni. No, ez egy ilyen étel, kis előkészítést igényel, de nem vészes, aztán a sütő elvégzi a többit. :)
 
Hozzávalók
  • 50 dkg krumpli
  • 10 dkg sonka
  • 1 csomag (nagyobb gombóc) mozzarella
  • 2 tojás
  • bors, én mostanában frissen őröltet használok
  • 3 ek extra szűz olivaolaj
  • 50 g reszelt parmezán
  • 4-5 evőkanál kenyérmorzsa
A krumplit meghámozzuk, megfőzzük sós vízben.
Leszűrjük, majd krumplinyomóval összetörjük, félretesszük, hogy kihűljön. Fontos, hogy langyosra hűljön, mert különben a tojás megfő benne, és ezt most nem szeretnénk.
A sonkát és a mozarellát kis kockákra felvágjuk.
Mikor kihűlt a krumpli, belekeverjük a sonkát, mozarellát, 2 tojást, sózzuk, borsozzuk, és belekeverünk még egy kis olajat is.
A tepsi alját kibéleljük sütőpapírral (én egy piteformát használtam, de lehet téglalap alakú is, ha fehér kerámia, akkor nem kell sütőpapír), majd megszúrjuk kevés zsemlemorzsával és belelapogatjuk a krumplis keveréket. Tetejét megszórjuk reszelt parmezánnal.
180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt szép pirosasra sütjük.
Lehet enni kevés tejföllel, salátával, csemegeuborkával, ki mit szeret hozzá. :)
 
 
P.S.
A céklás, zöldleveles saláta úgy készül, hogy megfőzöm kevés, de sós vízben a meghámozott, vékony szeletkékre vágott céklát, kb egy ujjnyira lepje el, ha van kedvem néhány ilyen-olyan fűszert is teszek bele.
Egyszerre kb 3-4 céklát szoktam megfőzni, kb 40-50 perc alatt fő puhára, ez céklafajtától függően változhat.
Mikor megfőtt, 1 citromlevét hozzácsavarom (ha egészben tettem bele a fűszereket, akkor azokat kihalászom), és átteszem egy nagyobb befőttesüvegbe. Kb 5-6 nap alatt fogy el itthon, ha van cékla, mindenhez azt eszem, még a vajaskenyér mellé is. :)
Cukrot nem teszek bele, abszolút nem szükséges nekem, ha valaki szükségét érzi, akkor tegyen bele, de ha nem sok vízben főzöd, akkor nem ázik ki belőle az íz, hanem épp ellenkezőleg.
A céklából fogok egy pár szeletkét, apró kockára vágom, a zöld, vegyes levelet megmosom, lecsöpögtetem róla a vízet, ha kell leszárítom/felitatom róla kicsit, összekeverem a céklával és egy kicsi olivaolajjal. Csurgatok még rá egy fél citrom vagy lime levét, megszórom egy kis tökmaggal vagy napraforgó maggal és már fogyasztható is.
Apró trükk: ha kicsit beolajozod a kezed és úgy forgatod át a zöld leveleket az olajjal, kellemesebb lesz az íze. :)
Nyugi, ezt még Peti nem eszi meg, csak a felnőtt népség. :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése